tirsdag 12. januar 2010

Erindringer og smaksopplevelser

I dag har jeg vært på en lokal ost og delikatessebutikk på veg hjem fra jobb og der fant jeg en av yndlingsostene mine , nemlig Royal Morbier. Nam,nam.....


Dette liker ikke venninnene mine...!!!
 

Minnene fra vår siste Frankriketur strømmet på. Hadde flotte smaksopplevelser med denne franske  osten til deilig rødvin og druer min mann stjal fra innhøstingsklare vinranker. 


Åååhhhh, jeg lengter skikkelig til sol og varme nå og lange late dager og kvelder utendørs !!!


Drar alltid med meg hjem mye ost når jeg er i Frankrike på ferie, men nå var altså forrådet tomt og jeg kjøpte meg et stykke som jeg skal kose meg med til helgen. 


Synes det er kjempegøy når matretter eller ost for den saks skyld har en historie. Har i grunnen alltid lurt på hvordan den sorte stripen midt i osten har oppstått og hvorfor den er der. Bestemte meg for å finne det ut i dag og her er da svaret. 

Osten er produsert på pasteurisert kumelk og er en halvfast kittmoden ost.  Stripen i midten av osten er aske fra vinstokker og markerer forskjellen på morgen og kveldsmelken fra kyrene. Asken ble strødd oppå melken og virket konserverende, men setter ingen smak på osten.Morbier er rik på smak og lukter godt synes jeg, men det synes som regel ikke de som ikke liker modnede oster. Smaken kommer best til sin rett på en mild usaltet kjeks - har prøvd rugkjeks og speltkjeks til.. Osten smaker veldig godt sammen med bla. italienske rødvin som Valpolicella  eller en Beaujolais.
Også godt med litt frukt som bjørnebær, eplebiter eller druer. Det gjør seg også fint på fatet.

Har fått oppskrift på vesketøfler av en kollega i dag, så nå skal jeg prøve ut oppskriften selv. 
Hvis jeg får det til skal jeg dele den med dere etterpå. 
Hvorfor heter det vesketøfler???  

Det får du kanskje vite en annen dag!!!???

2 kommentarer:

Anonym sa...

Halloen vesketøfler, er det noe du skal spise eller noe du skal ha på beinå. EG BARE SPØR...
R.E

Solveig sa...

Du og ost altså :-) I stedenfor å fortelle at vi ikke liker ost kan du jo si litt om årsaken i neste "oste-innlegg". Det er nemlig kke bare i Franrike du kjøper ost :-) husker en fly-tur der du hadde med ost i håndbagasjen jeg. turen mellom Århus og København ble litt spesiell ihverfall når noen lukket opp bagasje luka, og en hvis osteodør spredte seg rundt i det relativt lille flyet. Ja ja vi fikk en kjekk historie da :-))